Frakt på faktura

Hur tar du då betalt om du skickar/budar över något till en kund eller samarbetspartner?

Det kan variera. För det första, vad har ni kommit överens om? Ska du eller kunden betala frakten för produkten ifrån? Detta är viktigt oavsett om det gäller ett rekommenderat brev med viktiga papper eller ett paket med varor.

Till att börja med är det A och O att ha en bra fakturamall. Det finns några olika alternativ för att göra bra fakturor. Ett alternativ är att hitta en bra fakturamall, men det kan vara lite riskabelt att särskilja en bra mall mot en sämre. Ett annat alternativ är att använda faktureringsprogram. Då kan du känna dig tryggare och du kan också få mer hjälp och guidning. För att hitta ett lämpligt program för dina behov bör du jämföra olika faktureringsprogram, följ länken för att få hjälp med detta.

Se till att det finns en rad för frakt eller leveranskostnader. Ska du fakturera någon för denna kostnad är det viktigt att den är specificerad. Tänk också på att frakt kan ha en annan momssats än själva produkten, beroende på vad du sålt/levererat. Som nämnts tidigare underlättar det mycket om ni är överens om detta innan du skickar fakturan. Både vem som ska betala fraktkostnaden men också priset för frakten. Det kan vara mycket besvärligt om kunden bestrider fakturan och det ligger i ditt intresse att undvika det.

I övrigt skriver du bara fakturan som vanligt. Återigen, har du en bra fakturamall är det inget problem, bara följ anvisningarna. Du tar betalt som vanligt, priset på produkten gånger antal produkter. Sen har du naturligtvis med betaluppgifterna, vilket konto som ska betalas till, betalreferens och förfallodatum. Du hittar mer information om vad som behöver finnas på en faktura i länken nedan.

Känner du dig osäker på vilka uppgifter som behöver finnas på en faktura kan det vara extra bra att använda en fakturamall. Se till att du använder en mall från en tillförlitlig källa. Det är du som är ansvarig för att fakturan håller måtten som bokföringsunderlag, även om du använder en mall. Företaget eller personen som gjort/ger ut mallen är inte ansvarig.