Frakt utomlands

Många företag skickar leveranser till andra länder än Sverige. Något som kan kännas krångligt, det är en del andra regler och avgifter att hålla koll på. Avgifter och regler kan dessutom skilja mellan olika länder och om landet är inom eller utanför EU. Det kan också variera om man ska skicka något till ett angränsande land, över hav eller inom Europa. Ska man skicka något till Norge, Nepal, USA eller Tyskland kan tillvägagångssättet skilja tämligen mycket. 

När man skickar något över gränsen till Norge kan avståndet till och med vara kortare än till vissa svenska kunder. Norge och Sverige har också mycket gemensamt och det finns många likheter i allt från språk till regler. Problemet med Norge är att de inte är med i EU. Det innebär att det är krångligare än att skicka en leverans till exempelvis Tyskland eller Grekland.

Skickar man leveranser till ett land som Island är det samma problem som med Norge, att de inte är med i EU. Därtill behöver man skicka leveransen med båt eller flyg, vilket kan göra det dyrare och/eller förlänga leveranstiden. Detta är något som man behöver ta med i beräkningen när man förhandlar och planerar affären. I och med att priset kan bli högre än man tänkt kan det äta upp marginalen på varorna. Väljer man ett fraktsätt som tar längre tid behöver man ta höjd för det. Delvis att man behöver vara förberedd på att skicka iväg varorna tidigare, för att de ska vara framme vid överenskommen tidpunkt. Därtill också att varorna inte blir dåliga på vägen, i detta fall beror det givetvis på vad för typ av varor man skickar.

Även om det kan kännas besvärligt att skicka varor utomlands kan det vara rätt steg att ta. Att ta sina produkter till nya marknader kan hjälpa företaget att expandera och säkra fler inkomstkällor. Vilket i sin tur innebär en större säkerhet, mer riskspridning. Ofta kan det kännas svårt de första gångerna man skickar leveranser utomlands. Med tiden lär man sig och när man väl satt sig in i dokumentationen kan leveranserna flyta på lika lätt som inrikes.