Buddys blogg om At & Bud
 
Tomtplanera bättre med firma i ryggen

Tomtplanera bättre med firma i ryggen

Oavsett om du ska bygga eller redan har ett hus på den mark du köpt är det viktigt att tänka på hur du ska gå vidare med markarbeten Stockholm. Speciellt om du inte redan har uppfört någon byggnad är detta bokstavligt talat grundläggande steg av största vikt – för som bekant är det grunden som avgör resten i alla projekt. Det är dessutom något som inte riktigt går att ångra eller backa på samma sätt – ett hus kan trots allt rivas eller till och med flyttas, men det är annorlunda när det gäller förändringar i själva marken. Det finns visserligen lite flex att kunna reparera eller åtgärda misstag, men om du ryggade tillbaka lite när vi sa det där med att riva eller flytta ett helt hus kan du bara tänka dig om du inte bara måste göra detta – du måste riva upp och planera om själva marken också…

 

Därför är det viktigt att du gör din research och verkligen organiserar innan tomtplanering påbörjas. Med en tydlig bild av vad du vill ha är det lättare att komma till skott med hela projektet, och du har förmodligen också garderat dig mentalt för bästa (och sämsta) scenario. Det gör också att du kan kommunicera och kanske visa, om du har möjlighet att skriva och kanske teckna ner något med grundläggning på papper, dina idéer för hantverkare och markentreprenörer. Just denna kommunikation är viktig, för den bestämmer allt underlag för hur du och den du anlitar för markarbetet arbetar. Det är trots allt svårt för till och med den bästa av hantverkare att förverkliga något som de inte förstår eller har fått tillräcklig information om. Med det sagt har de flesta certifierade firmor som arbetar med anläggningar och markarbeten i Stockholm så pass bred erfarenhet att de kan fylla i luckorna även om du inte ger en detaljerad skiss eller knappt vet vad du vill ha själv. Här kommer rådgivning in som en räddare i nöden – prata gärna mer än för lite med din projektledare, så att du kan få proffsens perspektiv på hela processen. Tyvärr missar vi lekmän en hel del när vi surfar runt på nätet och liksom hobbyutbildar oss. Vissa saker kan trots allt bara läras via erfarenhet, och att stöta på många olika situationer ute i verkligheten.

När du och den firma du valt är överens om grundarbetet är det dags att låta proffsen ta över mer och mer. Du kan fortfarande vara involverad grunden och markarbete Stockholm – det är trots allt därför du betalar, men var noga med att inte bli en ”Karen”, det vill säga en kund som mest klagar och lägger sig i saker som de inte riktigt förstår. Chansen att hantverkarn vet mer än dig om jobbet är stor, så länge du själv inte är aktiv i branschen. För vissa av oss är denna typ av stolthet svår att släppa; men det är nog så viktigt att inte låta ego komma i vägen för ett fullgott resultat. Som vi redan beskrivit är det trots allt en hel del tid – och pengar – som står på spel. Utbildade markarbetare vet också vilka anläggningsarbeten och grundarbeten som fungerar för just din mark, och även om du självfallet ska komma med preferenser och idéer är det bäst att lägga sig i ”lagom mycket”. En involverad kund är en bra kund – en överinvolverad kund tar tid, resurser och gör att allt går långsammare än vad det skulle behöva göra. Det ligger trots allt både i ditt och i firmans intresse att trädgårdsanläggning Stockholm blir så snyggt, stabilt och väl utfört som möjligt – då blir du nöjd med din investering, och firman får bra rykte.

Samtidigt är det inte för inte som just anläggning kräver sin spetskompetens. Till skillnad från ett bygge där trä eller andra material kan anpassas och bytas ut enkelt handlar markanläggning ofta om att flytta stora mängder material, jord och sten. Att lägga sten är i sig ett avancerat arbete, eftersom kapning och anpassning sker utifrån helt unika förutsättningar och nästan alltid tillverkas utifrån kundens behov. Det finns med andra ord inte direkt standardmått i stil med plywoodskivor som kommer i fasta storlekar, eller de klassiska två tum två-reglarna som är så välanvända inom byggbranschen. Tänk flera gånger innan du och firman tar i hand på hur en viss del av anläggningsarbetet för markarbete Lidingö ska bli, så slipper du ångra dig när något kanske inte blir exakt så som du tänkt dig i din fantasi. Samtidigt är det viktigt att drömma! Om du söker din drömträdgård är det inte alls fel att verkligen experimentera lite, och att våga drömma stort. Med rätt firma och avdrag kan du få fantastiska grönytor, en maffig betongpool och imponerande grund för ditt hus till väldigt överkompliga priser. Dessutom är det något som alltid kommer att höja (om du inte misslyckas kapitalt det vill säga) värdet på hela huset, på marken och de fastigheterna som står där. Det är alltså en investering mot framtiden att fixa markarbeten Värmdö som du och din familj kan njuta av i många år framöver.

Sist men inte minst är det viktigt att tänka på hur du ska rensa, städa och hålla efter trädgården när allt markarbete är klart. När du ändå håller på och investerar rekommenderar vi starkt att du också köper eller hyr en åkgräsklippare eller markvårdsmaskiner, till exempel en Gianni Ferrari. Det gör arbetet mycket snabbare, roligare och inte minst mer effektivt och skonsammare för hela kroppen.