Buddys blogg om At & Bud
 
Ny eller begagnad teknik? Vad är bäst?

Ny eller begagnad teknik? Vad är bäst?

Ny eller begagnad teknik? Vad är bäst?

 

Teknik är något som vi alla är beroende av för att klara av våra vardagliga liv. Vare sig man använder sig av teknik för att hålla kontakten med människor, för att arbete, för att studera eller bara för att surfa på nätet. Oavsett vad man använder teknik till kan vi nog alla enas om att det är nödvändigt för att man ska kunna leva det liv som man lever idag.

 

Ju svårare teknik desto dyrare teknik

 

Teknik är, förutom en viktig faktor i våra liv, även dyrt. Det är dyrt att köpa en dator, dyrt att köpa en mobil, till och med dyrt att bara köpa en datorskärm. Det blir dessutom bara dyrare och dyrare ju längre vi kommer i teknologin. Ju mer som går in i att tillverka tekniken, desto dyrare blir det att köpa den. Innan smartphones kom och erövrade marknaden hade vi knapptelefoner, som kostade knappa tusenlappen att köpa in. Men ju mer avancerad tekniken blir desto svårare blir den att tillverka och desto dyrare blir den.

 

Valet beror på prestanda och pris

 

Så nu till den stora frågan – om man ska köpa en mobiltelefon, ska man köpa en ny eller är det bättre att satsa på begagnade mobiler? Svaret är kort och gott att det beror på vilka värderingar och vilka behov man själv har. Om man är i behov av en otrolig mobiltelefon som kan prestera riktigt, riktigt bra kanske det är bra att köpa en ny telefon. Om man däremot inte har samma behov, och hellre vill prioritera att spendera mindre pengar är det bäst att köpa en begagnad.

 

Även miljön spelar roll

 

Om man är en sådan som värnar om miljön är valet nog lättare, då väljer man med fördel en begagnad ipad över en ny, till exempel. Det tär på miljön, vår konsumtion av teknik. Teknik ska produceras, fraktas och återvinnas. Hela kretsloppet av olika enheter skadar faktiskt mer på miljön än vad man kan tro. Därför är det alltid bra att välja begagnad teknik om man bryr sig av saker som frakt och avfall.

 

Det går att köpa begagnad teknik som presterar bra

 

Om man är i behov av datorer eller andra enheter som presterar riktigt bra så behöver man dock inte köpa nya. Det finns mängder av begagnade datorer som fungerar precis lika bra som nya. Om man till exempel är på jakt efter en bra gamingdator kan det vara klokt att kolla på den begagnade marknaden först. Oftast kan man hitta datorer som andra människor byggt själva av begagnade delar som är modifierade och optimerade för att prestera så bra som möjligt. Genom att köpa dessa enheter återanvänder man teknik på ett miljövänligt och bra sätt. Man kan dessutom spara pengar genom att välja begagnade och billiga datorer.

 

Så vad är bäst?

 

Det är alltid svårt att svara på vilken av de två alternativen som är bäst. Nya enheter är bäst om man vill ha en ny enhet, som ingen använt tidigare och som presterar riktigt bra. Men nackdelen är att det kommer att kosta mycket pengar. Begagnade enheter är bäst om man värnar om miljön, om man vill spara pengar eller om man helt enkelt inte har samma behov av att införskaffa en högpresterande enhet. Valet blir därför individuellt och man måste väga för- och nackdelar med de båda alternativen. Det som är bäst för en kanske inte är lika bra för en annan. Men om man ska köpa en ny mobil eller dator kan det alltid vara en fördel att i alla fall se över om det finns en begagnad modell som fyller ens egna behov.